Fractura si recuperarea fracturii de humerus

Fracturile sunt leziuni osoase traumatice caracterizate prin întreruperea continuităţii ţesutului osos, sub acţiunea directă sau la distanţă a unui agent vulnerant. Fractura osului împreună cu leziunile ţesuturilor învecinate realizează „focarul de fractură". Cauza fracturilor o reprezintă forţa traumatică care depăşeşte rezistenţa ţesutului
Diagnosticul se pune pe baza datelor de anamneză (care indică modul de producere, agentul traumatizant, poziţia în care a fost găsit subiectul), examenul clinic local si examenul radiologic (care evidenţiază discontinuitatea ţesutului osos).
Semnele clinice de fractura sunt subiective si obiective. Cele subiective sunt:
- durerea spontană foarte puternică, şocantă, apare în timpul traumatismului şi este însoţită de senzaţia auditivă avută de accidentat la ruperea osului. Sediul durerii este la locul de fractură.
- impotenţa funcţională este parţială în fracturile fara deplasare si completa in fracturile cu deplasare
- scaderea sensibilitatii tegumentare: anestezii, parestezii.
Semnele clinice obiective sunt probabile sau certe. Semne de probabilitate sunt:
- durerea provocată în scop diagnostic de examinator prin palpare sau prin mobilizări active şi pasive ale segmentului traumatizat, exacerband durerea.
- deformarea regiunii se produce datorita: deplasării fragmentelor osoase, constituirii unui hematom ori datorită edemului inflamator.
- culoarea tegumentelor este hiperemică imediat după accident, iar la 2-3 zile apar echimozele. Dacă există leziuni vasculare se instalează culoarea palidă sau cianotică a segmentului respectiv.
Diagnosticarea unui singur semn de certitudine este suficient pentru a pune diagnosticul de fractură. Acestea sunt:
- mobilitatea anormală în focarul de fractură poate fi spontană sau provocată şi lipseşte în fracturile incomplete sau în cele încălecate. Mobilizarea segmentului traumatizat se face cu grijă, având în vedere că o fractură incompletă se poate transforma într-una completă sau se pot leza vase şi nervi la mobilizarea sau o fractură închisă se poate transforma într-una deschisă.
- crepitaţia osoasă se aude la mobilizarea pasivă (sau se simte la palpare);
- netransmiterea mişcărilor spre celelalte segmente ale membrului.
- întreruperea continuităţii osoase se poate observa la oasele superficiale.
Procesul de vindecare a unui focar de fractură este caracterizat prin apariţia de ţesut osos nou, care va reuni fragmentele osoase şi se va adapta din punct de vedere structural funcţiei osului respectiv. Acest ţesut nou poartă numele de calus. Apariţia şi dezvoltarea calusului este un proces lent, influenţat de starea generală a organismului şi de capacitatea lui biologică de reacţie. Tratamentul de specialitate constă în imobilizare, realizată in aparat gipsat sau chirurgical.
Pe perioada imobilizării se aplică masaj, exerciţii de tonifiere prin contracţii statice, alternate cu relaxări ale musculaturii regionale şi exerciţii de întreţinere generală pentru segmentele sănătoase. După înlăturarea imobilizării, se face reeducarea funcţională prin masaj, gimnastică terapeutică şi fizioterapie.
Reluarea efortului se face numai după avizul medicului specialist în urma examenului clinic şi radiologic. Efortul se reia gradat şi cu atenţie deosebită pentru segmentul care a fost accidentat.
FRACTURILE HUMERUSULUI
Humerusul este osul lung care formeaza scheletul bratului si prezinta o extremitate superioara, un corp si o extremitate inferioara. Extremitatea proximala prezinta un cap, un gat anatomic, o tuberozitate mare, o tuberozitate mica si un gat chirurgical.
Fracturile extremităţii proximale a humerusuiui pot interesa: capul numeral, colul chirurgical şi tuberozităţile. Fractura duce la deformarea umărului şi anume la lăţirea lui sau la apariţia unei depresiuni pe faţa externă a braţului sub umăr. Prim ajutor medical in acest tip de fracturi se realizează prin imobilizarea membrului superior cu antebraţul in flexie cu ajutorul unei eşarfe legate de gât, calmarea durerilor, sedarea şi transportul de urgenţă la spital.
Corpul humerusului prezinta trei fete si trei margini. Fata posterioara este impartita in doua de un sant care se indreapta oblic in jos si in afara, numit sant de torsiune care gazduieste nervul radial, artera humerala profunda si venele sale. In cazul fracturii diafizei humerale, de cele mai multe ori linia de fractură se găseşte la nivelul şanţului de torsiune şi poate leza nervul radial ceea ce duce la imposibilitatea mişcării degetelor. Imobilizarea bratului se realizeaza cu doua atele, una pusa posterior şi a doua atela pe faţa externă a braţului), antebraţul se flectează şi se fixează de gât cu o eşarfă.
Extremitatea distala a humerusului este turtita antero-posterior, asemenea unei palete si prezinta suprafata articulara a humerusului pentru articulatia cotului. Fracturile extremităţii distale a humerusuiui pot fi: supracondiliene sau la nivelul condililor humerali. Se produc prin căderea pe mână sau pe cot. Importante sunt leziunile nervilor (median, radial sau cubital) care produc tulburări de sensibilitate şi motilitate ce apar imediat după accident sau leziuni ale arterei humerale care se însoţesc de instalarea unui hematom, dispariţia sau diminuarea pulsului radial, paloarea şi edemul membrului respectiv. In cazul acestui tip de fractura imobilizarea membrului superior se realizeaza cu cotul în flexie de 90° cu o atelă fixată pe partea posterioară a antebraţului, antebraţul fiind susţinut cu o eşarfa trecută după gât.
Cu scop antalgic se aplică masajul profiund, cu presiuni şi vibraţii pe muşchii cefei şi ai spatelui şi masaj vibrator al muşchilor supraspinos, subscapular şi pectoral.
Masajul recuperator se face după consolidarea fracturii şi este format din 4 timpi:
- masajul regional (manevre de încălzire pe suprafaţă mai mare decât regiunea de tratat) timpul de lucru 3 – 4 minute;
- masajul zonal (manevre pe regiunea de tratat) 3 – 4 minute;
- masajul selectiv (se face mai mult pe fascicol, contracturi şi cicatrici musculare) 2 – 3 minute;
- kinetoterapie (pasivă, activă şi activă cu rezistenţă) 10 minute.
Bolnavul este pozitionat în şezut pe un scaun rotund sau pe banchetă specială cu braţul superior descoperit, iar maseurul pe partea laterală a bolnavului. Masajul braţului se poate face cu toate procedeele, se începe cu netezirea cu o mână netezind toată masa musculară a tricepsului. Astfel netezirea stimulează circulaţia şi funcţiile nervilor trofici.
Netezirea poate fi combinată cu vibraţia, Masajul se continuă cu fricţiuni. Fricţiunile determină o accelerare a produşilor de regenerare şi cicatrizare prin activarea circulaţiei locale. Se continuă cu frământatul cu o mână si cu două mâini pe aceleaşi direcţii. Frământatul pe cale mecanică favorizează circulaţia profundă şi eliberarea produşilor toxici de metabolism, menţine troficitatea musculară şi dezvoltarea elasticităţii. Se poate aplica de asemenea tapotamentul care se execută cu partea cubitală a degetelor, cu palma sau cu dosul palmei. In cele din urma, manevere de cernut si rulat.
Balneo-fizioterapia are cel mai important rol în recuperarea fracturilor, după imobilizarea perfectă a focarului de fractură. Orice traumatism, prin sechelele funcţionale produse, pune probleme de recuperare; pe langa mijloacele ortopedice, contribuie de regulă metodele fizicale şi balneare de tratament. Efecte analgetice se obţin prin aplicaţii de căldură locală (parafină, cataplasme cu nămol), prin aplicarea electroterapiei (ultrasunet, curenti diadinamici, curenti interferentiali, unde scurte), prin aplicarea laser- terapiei, prin aplicarea masajului sedativ, iar la nevoie cu medicaţie antialgică.
Schema kinetologică contribuie substanţial la recuperare şi are următoarele obiective:
- refacerea şi întreţinerea mişcărilor în articulaţiile învecinate fracturii;
- refacerea tonicităţii şi troficităţii musculare;
- refacerea stabilităţii mişcării controlate şi abilităţi.
Anterior programului kineto se foloseşte masajul şi electroterapia cu efect analgezic, miorelaxant şi trofic. Programul kineto trebuie să tonifice global centura scapulară şi să rearmonizeze segmentele lanţului cinematic al membrului superior.
Exercitiile kinetice urmaresc: viteza, cresterea amplitudinii in articulatiile afectate si tonifierea musculaturii. In fracturile mainilor, exercitiile libere au la baza miscarile de prehensiune, stimulii senzoriali din palma in momentul miscarii au un rol important in recuperarea functionala a mainii. În linii generale, kinetoterapia trebuie să determine menţinerea activităţii generale şi regionale cât mai aproape de normal, dar respectând cu stricteţe repausul în focarul de fractură.
Clinica Medicala Ramed ofera consultatii de specialitate si dispune de aparatura de ultima generatie, din seria BTL-5000, pentru electroterapie, laserterapie, magnetoterapie si termoterapie si de personal calificat care sa va trateze, sa va ajute si sa va invete cum sa va menajati articulatiile afectate, pentru a va bucura din nou de libertatea de miscare.
Pentru informatii si programari va asteptam la: 0727 671 041/ 0241 582 675
programari
... See MoreSee Less

View on Facebook

LOMBOSCIATICA

Lombosciatica este o afectiune manifestata prin dureri in zona lombara, care se transmit de-a lungul nervului sciatic, pe fata posterioara a coapsei ,gambei si piciorului cu iradiere la nivelul degetelor. Durerea poate fi continua sau intrerupta, nedefinita sau acuta iar miscarile, ridicarea piciorului in extensie, tusea, frigul, umezeala o pot accentua.
Aceasta afectiune debuteaza violent, caz in care miscarile sunt limitate si zona afectata devine foarte sensibila. In afara de leziunile discurilor, lombosciatica mai poate fi generata si de boli neurologice infectioase, proliferative sau toxice, care afecteaza radacinile sau nervul.
Recuperarea medicala in cazul lombosciaticii implica sedinte regulate de fizioterapie, masaj si kinetoterapie ce trebuie realizate in cabinete medicale specializate.
Inceputa precoce si realizata corect, recuperarea medicala ii ofera pacientului suferind de lombosciatica numeroase avantaje:
• Calmarea durerilor si relaxarea musculaturii contractate
• Marirea mobilitatii articulatiilor si imbunatatirea fortei musculare
• Intinderea musculaturii paravertebrale (prin stretching)
• Stimularea circulatiei sangvine si a metabolismului
• Stoparea sau incetinirea procesului de degenerare de la nivelul discurilor intervertebrale
• Eliminarea potentialelor recidive
Pentru diminuarea considerabila a durerilor si pentru a preveni inflamatiile locale si contracturile musculare, sunt recomandate sedintele de electoterapie (ultrasunet, curentul Trabert, curentii diadinamici si interferentiali de intensitati diferite,unde scurte ) astfel pacientii resimtind efecte miorelaxante, calmante si antialgice ale acestora.
Terapia cu laser este de mare ajutor pacientilor, aceasta stimuland circulatia sanguina si metabolismul, incetinind astfel si procesul de degenerare intalnit la nivelul discurilor intervertebrale. Pe langa acestea terapia cu laser relaseaza musculatura contractata (responsabila de durerea resimtita) si reduce inflamatia.
Prin manevrele specifice de masaj, se obtine decontracturarea musculara la nivelul musculaturii paravertebrale, intensificandu-se circulatia sangvina la nivelul discurilor si al articulatiilor intervertebrale precum si o diminuare considerabila a durerilor. .
Kinetoterapia este recomandata dupa diminuarea durerilor acute si reducerea inflamatiei, programul de gimnastica medicala fiind personalizat pentru fiecare pacient utilizand exercitii pentru cresterea mobilitatii coloanei,alaturi de programul Williams cu cele trei faze ale sale faza 1(in perioada acuta), faza 2(in perioada subacuta) si faza 3(perioada cronica).
... See MoreSee Less

View on Facebook

Coloana vertebrala are rol deosebit in statica si dinamica organismului. Coloana activeaza permanent in stare de incarcare, de hiperpresiune si in fiecare moment este supusa unor conditii speciale de tractiune si presiune.
Pentru a face fata solicitarilor vietii de zi cu zi si totodata pentru a nu deraraja regulile dupa care functioneaza coloana, trebuie sa avem un comportament adecvat, respectind o serie de reguli:
- Repausul
Repausul in pozitia culcat este forma in care colana se relaxeaza;
Nu dormi pe o perna prea inalta, ci alege una care sa-ti mentina capul si coloana la acelasi nivel;
Dormiti pe o parte, nu pe burta, cu genunchii indoiti si o perna plasata intre genunchi.Pozitia de somn pe burta presupune prea multa presiune aplicata asupra coloanei vertebrale;
Investiti intr-o saltea care sa va sustina corect coloana vertebrala si intr-o perna cu ajutorul careia gatul sa fie pozitionat cat mai drept;
Coborirea din pat se face numai din pozitia culcat pe partea laterala; se coboara mai intii picioarele, apoi se ridica trunchiul impingind-l cu ajutorul bratului de pe planul patului;
Dupa repaus si mai ales dupa cel nocturn, citeva miscari de stretching (intinderi) sint utile pentru a reface tonusul muscular pe toate regiunile;
- Activitatea statica in ortostatism: statul in picioare
Pozitia fixa in ortostatism este prezenta adesea in numeroase profesii sau situatii ale fiecarei zile, ea este dificila pentru orice coloana vertebrala;
Pentru a o suporta mai usor, pozitia picioarelor va fi in usor indepartat, sau ne sprijinim doar pe un picior celalalt fiind plasat pe un suport de mici dimensiuni (15-20 cm);
- Mersul
Alege pantofi cat mai confortabili, tocurile inalte nu fac decat sa forteze muschii spatelui;
Mentine o greutate constanta a corpului;
Este cel mai bun exercitiu fizic pentru intretinerea aparatului locomotor (muschi, articulatii), aparatului cardiovascular, pulmonar, sistem nervos etc;
Se desfasoara fara a purta greutati si in ritm de plimbare.
- Pozitia sezinda corecta
Alege intotdeauna un scaun ajustabil pe care poti sa-l reglezi in pozitia cea mai confortabila si benefica pentru coloana vertebrala;
Scaunul si inaltimea biroului trebuie adaptate in asa fel ca trunchiul sa se sprijine bine de spatarul scaunului;
Scaunul cel mai bun pentru munca de birou este cel cu cotiere, tetiera si care permite rotatia;
Nu sta picior peste picior pentru ca circulatia este ingreunata, iar coloana vertebrala nu sta dreapta;
Constientizeaza cum stai pe scaun si observa pozitiile incorecte si neechilibrate (sprijinitul pe o singura parte, picior peste picior, pozitia cocosata etc.), care-ti provoaca disconfort sau durere, pentru a sti sa le eviti;
- Activitatea la calculator
Activitatea la calculator impune respectarea pozitiei si a unghiurilor din fotografia alaturata;
Impune respectarea pauzelor de 5-6 minute la fiecare 60-70 minute;
- Ridicarea de greutati
Nu se ridica obiecte grele si voluminoase; greutatea maxima admisa se adapteaza fiecarei persoane in functie de antrenament;
Pentru a ridica un obiect flectam genunchii ( ii indoim), prindem obiectul cu ambele miini, se duce obiectul cit mai aproape de piept si ne ridicam mentinind coloana dreapta;
Ridicarea se face lent, fara miscari bruste si fara rotatii ale trunchiului, torsiuni;
- Purtarea de greutati;
Pentru a nu solicita asimetric coloana, greutatea se repartizeaza (se poarta) echilibrat in cele doua miini;
Nu se depasesc 3-4Kg in fiecare mina pentru persoanele adulte;
- La volan
Spatarul scaunului trebuie sa fie la 90 grade;
Spatele se sprijina bine in scaunul masinii;
Scaunul se apropie de volan astfel incit genunchii sa fie indoiti catre 90 grade (genunchii mai sus ca soldurile);
Cand se suprasolicita discurile intervertebrale lombare, din cauza pozitiilor vicioase in munca sau a nerespectarii repausului in conditii fiziologice a coloanei vertebrale, apare lombalgia care este manifestarea ce indica o suferinta a coloanei vertebrale lombare. Este vorba de o contractura puternica si dureroasa a muschilor paravertebrali lombari care imobilizeaza bolnavul, punindu-l in imposibilitatea efectuarii miscarilor de aplecare a trunchiului.
Clinica Medicala Ramed dispune de aparatura de ultima generatie de electroterapie si termoterapie si de personal calificat care sa va ajute si sa va invete cum sa va menajati coloana vertebrala, pentru a va bucura din nou de libertatea de miscare.
Pentru informatii si programari va asteptam la: 0727 671 041/ 0241 582 675
... See MoreSee Less

View on Facebook

Nevralgia sciatica

- cunoscuta si sub alte trei denumiri-lombosciatica, lumbago sau lombalgie, este o boala ce afecteaza in principal, persoanele de sex masculin si se caracterizeaza prin durere in zona lombara, iradiata pe unul dintre membrele inferioare, ca rezultat al iritarii radacinii nervului sciatic.
De cele mai multe ori, nevralgia sciatica este „anuntata” de durere in regiunea lombara insotita de durere a unuia dintre membrele inferioare, dureri prezente pe traiectul nervului sciatic.

Durerile pot fi insotite de parestezie-amorteli sau furnicaturi resimtite de membrele inferioare, localizate pe zone sau pe toata suprafata acestora
Principala cauza a nevralgiei sciatice este hernierea unui disc intervertebral care intra in contact cu o radacina a nervului sciatic, cel mai frecvent la nivelul discului intervertebral L5-S1.

Hernia unui disc intervertebral poate fi la randul ei cauzata de:
-ridicarea unor greutati;
-incercarea de redresare brusca dupa un pas gresit;
-greutatea corporala.

Alte cauze ale nevralgiei sciatice pot fi:
-ingustarea canalului spinal ce determina compresia continutului acestuia;
-spondilolistezis-ul;
-traumatisme suferite in urma unei cazaturi sau a unei rasuciri gresite;
-spondilita anchilozanta;
-expunerea la frig;
-tuberculoza vertebrala;
-existenta unei tumori sau a unui hematom, localizate la nivel vertebral
-infectii locale.

Tratamentul si recuperarea medicala a herniei de disc

Diagonisticarea herniei de disc , poate fi realizata atat prin intermediul rezonantei magnetice nucleare, cat si cu ajutorul computerului tomograf.
In functie de gradul herniei de disc , dar si de simptomele acesteia se recomandat atat tratamentul medicamentos cat si recuperarea medicala, care include masaj, fizioterapie si kinetoterapie.

Un rol important in recuperarea medicala il au sedintele de fizioterapie, care trebuie realizate corect,.Efectele ultrasunetelor si al electroterapiei fiind resimtite de pacient in scurt timp, prin folosirea curentilor electrici galvanici, a curentilor de medie frecventa (curentii interferentiali), a curentilor de joasa freceventa (curentii diadinamici, Trabert sau TENS), a laserterapiei si a magnetoterapiei, se pot obtine efecte analtgetice, antialgice, dar si decontracturante si vasculotrofice, esentiale pentru o recuperare totala a pacientului.

Recuperarea medicala in cazul herniei de disc, are drept scop revenirea pacientului la activitatile sale cotidiene, cu indepartarea simptomelor afectiunii, cresterea si mentinerea fortei musculare, controlul posturii corecte a coloanei vertebrale si prevenirea recurentei afectarii acesteia.

Clinica Medicala Ramed ofera consultatii de specialitate si dispune de aparatura de ultima generatie, din seria BTL-5000, pentru electroterapie, laserterapie, magnetoterapie si termoterapie si de personal calificat care sa va trateze, sa va ajute si sa va invete cum sa va menajati, pentru a va bucura din nou de libertatea de miscare.
Pentru informatii si programari va asteptam la: 0727 671 041/ 0241 582 675
... See MoreSee Less

View on Facebook

Guta
Guta este o forma de artrita (inflamatia articulatiilor), caracterizata prin episoade dureroase secundare inflamatiei articulatiilor.
Boala este caracterizata prin durere, edem, roseata si caldura locala (inflamatie) precum si prin impotenta functionala a articulatiei.
Fara tratamentul corespunzator, guta este o boala care prezinta recurente (acutizari) frecvente care pot cauza leziuni severe ale articulatiilor, tendoanelor sau a altor tesuturi. Cauza principala a gutei este concentratia mare a acidului uric sanghin (hiperuricemie). Urmatorii factori sunt considerati de risc in aparitia bolii, fie prin favorizarea hiperuricemiei, fie prin cresterea susceptibilitatii articulare la depunerea cristalelor de acid uric:
- sexul masculin
- istoria familiala pozitiva pentru guta
- obezitatea
- consumul moderat - excesiv de alcool
- dieta alimentara bogata in carne sau produse alimentare de origine marina (au un continut ridicat in purine)
- tratamentul cronic cu diuretice (medicamente care elimina excesul de apa si sare din organism, folosite deseori in bolile cardiace, renale si in hipertensiunea arteriala)
- utilizarea cronica a aspirinei (1-2 comprimate pe zi)
- episoade frecvente de deshidratare
- boli intercurente sau boli infectioase acute
- intoxicatia cu plumb (saturnism), cel mai adesea accidental
- diete cu continut caloric foarte mic (cure)
- leziuni articulare sau periarticulare
Guta apare dupa ani de zile in care persoana prezinta niveluri serice crescute de acid uric, timp in care cristalele acidului uric se depun la nivelul articulatiilor si tesuturilor adiacente. Un atac de guta debuteaza deseori pe parcursul noptii, cand durerea articulara moderata incepe sa se intensifice. Un atac tipic de guta prezinta urmatoarele simptome: durere, edem, roseata si caldura locala (inflamatie) a unei articulatii, in special la picior (haluce). Dupa un interval de cateva zile, simptomele cedeaza sau chiar dispar.
- atacurile de intensitate medie pot sa cedeze dupa un interval de cateva ore pana la 1-2 zile. Aceste atacuri sunt deseori diagnosticate ca tendinite (inflamatii ale tendoanelor, de cele mai multe ori postraumatice) sau luxatii.
- atacurile severe pot dura chiar si cateva saptamani, cu sensibilitate persistenta pana la o luna
- atacurile sunt deseori recidivante (reapar) si apar la un interval de 6 luni si 2 ani dupa primul atac.
Tratamentul gutei foloseste medicamente care atenueaza simptomele si care elimina cauzele bolii. Tratamentul specific pentru guta depinde de stadiul bolii, pentru ca tratamentul atacului de guta este diferit de profilaxia recidivelor.
Pentru diminuarea durerii, edemului, rosetii si caldurii locale (inflamatie), caracteristice atacului de guta, se recomanda administrarea de:
- antiinflamatorii nonsteroidiene (AINS), precum ibuprofenul, naproxenul sau indometacinul. Este recomandata evitarea aspirinei pentru ca aceasta poate schimba brusc nivelurile acidului uric si poate agrava simptomele.
- colchicina
- corticosteroizi
- ACTH
Orice persoana cu guta care a avut un atac si care nu urmeaza nici un tratament, are un risc mare sa dezvolte atacuri recurente de guta si in viitor. Telul tratamentului de intretinere este acela de a scadea acidul uric din sange si de a preveni atacurile recurente. Este importanta de asemenea identificarea cauzei care a determinat un nivel crescut de acid uric (hiperuricemia).
Medicul specialist va evalua starea generala de sanatate a pacientului si va stabilii tratamentul corespunzator fiecarui caz in parte. Evitarea unor factori precum consumul de alcool, dieta necorespunzatoare, sedentarismul si obezitatea, pot scadea riscul aparitiei gutei si a recidivelor atacurilor acesteia.Este important ca dupa un atac de guta sa se consulte un medic specialist care poate sa identifice cauzele care au dus la aparitia gutei. Acesta va realiza de asemenea si o evaluare a sanatatii generale si va identifica factorii de risc pentru guta, precum stilul de viata necorespunzator, unele afectiuni sau administrarea unor medicamente. Majoritatea specialistilor vor astepta 2-4 saptamani de la debutul atacului de guta, pana sa inceapa administrarea medicatiei specifice pentru guta.

Este recomandata aceasta abordare, deoarece administrarea precoce a medicatiei poate determina dislocarea depozitelor de acid uric din alte zone ale organismului, cu cresterea nivelului seric de acid uric si agravarea simptomelor.
In cazul in care inflamatia articulara este accentuata si este situata la nivelul unei articulatii mari, medicul specialist poate efectua o aspiratie evacuatorie care poate astfel diminua simptomele.
Majoritatea persoanelor afla ca au niveluri crescute ale acidului uric doar dupa primul atac de guta, cu toate acestea este importanta monitorizarea bolii pentru a prevenii recurentele si complicatiile tardive.
Fizioterapia este o parte importanta a tratamentului deoarece limiteaza durerea si tumefierea articulatiilor. Aceasta poate fi efectuata acasa, dupa un program deja stabilit, sau impreuna cu un fizio-kineto-terapeut. Pentru rezultate mai bune aceasta rutina ar trebui indeplinita de catre pacient zilnic.
Clinica Medicala Ramed ofera consultatii de specialitate pentru afectiunile reumatice- printre care si guta- si dispune de aparatura de ultima generatie de electroterapie si de personal calificat care sa va ajute sa va bucurati din nou de libertatea de miscare. Pentru informatii si programari va asteptam la: 0727 671 041/ 0241 582 675
... See MoreSee Less

View on Facebook

Clinica Medicala Ramed angajeaza asistent medical generalist,cu sau fara experienta!
Daca aveti competentele necesare si doriti sa va alaturati unei echipe dinamice si profesionale,va indrumam sa trimiteti un CV la adresa contact@ramed.ro
... See MoreSee Less

View on Facebook

COXARTROZA (ARTROZA SOLDULUI)

Asemenea celorlalte articulatii care sustin greutatea corpului, soldurile sunt supuse riscului de artroza (coxartroza). Boala artrozica inseamna degenerarea cartilajului ce acopera extremitatile osoase din articulatie.
Cartilajul este un strat de tesut elastic, neted si alunecos care permite miscarea usoara a capetelor osoase in articulatie. Initial apar neregularitati ale suprafetei cartilajului si mici fisuri. Ulterior acestea se adancesc si bucati din cartilaj se desprind, lasand suprafetele osoase descoperite. Osul va suferi la randul sau modificari, venind in contact direct („os pe os"), suprafata extremitatii sale se va deforma, iar membrana sinoviala se va ingrosa, determinand astfel durerea si "intepenirea soldului" (rigiditate).
Aparitia coxartrozei este determinata de:
Modificarile innascute ale articulatiei care predispun la aparitia coxartrozei la o varsta mai tanara deoarece solicitarile mecanice asupra unei articulatii anormale ca forma, chiar daca sunt de intensitate obisnuita, au efectul unor suprasarcini.
Traumatismele survenite prin accidente de diverse tipuri, activitati sportive sau profesiuni ce implica solicitare articulara repetitiva sau de mare intensitate reprezinta de asemenea factori de risc pentru dezvoltarea artrozei.
Greutatea corporala ce depaseste normalul (obezitatea) reprezinta o suprasolicitare de lunga durata a articulatiilor soldurilor.
Alte boli ce afecteaza metabolismul intregului organism si implicit pe acela al sistemului musculoscheletic vor favoriza si dezvoltarea coxartrozei: diabetul zaharat, hipotiroidia (activitatea scazuta a glandei tiroide), guta, boala Paget a osului.
Coxartroza poate aparea si la persoane care nu prezinta niciunul din factorii de risc si fara o cauza detectabila.
Primele semne de coxartroza pot fi o stare de disconfort si rigiditate in zona inghinala, a fesei sau a soldului la trezire si durerea ce apare la nivelul articulatiei soldului in timpul mersului, la urcat trepte sau alte activitati. Durerea se accentueaza la efort si se amelioreaza in timpul repausului. In cazurile avansate durerea devine insuportabila la mers, fiind prezenta si in repaus, iar mersul devine schiopatat.
Diagnosticul de coxartroza este formulat dupa examinarea clinica a pacientului si confirmat prin efectuarea radiografiei de bazin, unde medicul va vedea modul in care s-au modificat articulatiile, daca exista malformatii osoase sau daca exista alte anomalii..
Tratamentul coxartrozei:
- Tratament nechirurgical
Evitati eforturile prelungite care implica articulatia soldului;
Urmati un program de fizio-kinetoterapie cu exercitii usoare, regulate, precum inotul, aerobica in apa sau ciclism, pentru a mentine functionalitatea articulatiei si pentru a o pastra functiile motorii ale acesteia;
Administrati-va medicamentele anti-inflamatorii nesteroidiene, indicate de medic pentru durere;
Actionati pentru a pierde din greutate daca sunteti supraponderali;
Injectiile intraarticulare reprezinta o alta modalitate de tratament. Se utilizeaza solutii/suspensii de acid hialuronic care lubrefiaza articulatia si usureaza functionarea acesteia.
- Tratament chirurgical
In cazul in care coxartroza dvs. este intr-o faza avansata, durerea nu este calmata de tratamentul nechirurgical, soldurile dor chiar si in timpul repausului nocturn si/sau se deformeaza in mod vizibil si sever, medicul va poate recomanda protezarea totala a soldului pe cale chirurgicala (artroplastie).
Tratamentul fizical-kinetic trebuie individualizat pentru fiecare bolnav in parte si in permanenta adaptat la stadiul bolii.
Obiective:
Disparitia sau ameliorarea durerii;
Prevenirea, disparitia sau ameliorarea inflamatiei;
Mentinerea sau ameliorarea stabilitatii si mobilitatii articulare;
Mentinerea sau ameliorarea fortei si rezistentei musculare;
Electroterapia:
curent galvanic în special sub forma ionogalvanizării;
bai galvanice, galvanizări;
curenti diadinamici, pentru efecte antalgice, miorelaxante si vasculotrofice;
curenti interferentiali cu efect decontracturant şi antalgic;
ultrasunete cu efecte antalgice, decontracturante, de asuplizare a structurii periarticulare.
laserterapia (un adjuvant pretios în afectiuni reumatologice) cu efect analgezic,miorelaxant, antiedematos, accelerarea microcirculatiei
Termoterapia:
Termoterapia locala pentru controlul durerii si cresterii compliantei tesuturilor moi in vederea instituirii programului de kinetoterapie
impachetari cu parafina incalzita la 45-50ºC pe articulatia afectata
perna electrica aplicata de 1-3 ori pe zi
Masaj:
Pentru efect antialgic, miorelaxant/tonifiant (in functie de manevrele utilizate)si de imbunatatire a vascularizatiei:
pozitionarea bolnavului este deosebit de importanta deoarece fiecare pozitie permite o mai buna abordare a diferitelor structuri ce trebuie masate
manevrele de masaj se adreseaza tuturor structurilor: piele, tesut celular subcutanat, fascii, tendoane si muschi
sedinta de masaj se incheie cu tractiuni manuale executate in axul membrului inferior.
Kinetoterapia:
Se face in functie de stadiul clinico-anatomo-functional al bolii.
Se deosebesc 3 stadii:
Stadiul initial(SI)–dureri in ortostatism si la mers prelungit, “oboseala” musculo-articulara locala, reducerea amplitudinilor maximale (“de lux”) ale soldului.
Stadiul evoluat (SE)– dureri in repaus, redoare articulara in zona amplitudinilor de utilizare curenta, atitudini vicioase corectabile pasiv sau chiar activ.
Stadiul final (SF)– dureri intense, limitare marcata a mobilitatii pana la anchiloza, atitudini vicioase ireductibile.
Programul kinetoterapeutic urmareste 4 obiective principale:
scaderea durerilor;
cresterea stabilitatii soldului;
cresterea mobilitatii soldului;
cresterea gradului de coordonare si echilibru in mers.
Tratamentele de fiziokinetoterapie se efectueaza cu succes in cadrul Clinicii Medicale Ramed. Pentru programari si informatii ne puteti contacta la numerele: 0727/ 671 041 sau 0241/ 582 675.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Tratamentul fizioterapie in cazul durerilor reumatice

Fizioterapia nu este doar una dintre cele mai eficiente forme de prevenire si recuperare a unei game largi de afectiuni, dar este si in totalitate naturala, nu are efecte adverse si nu implica nici un risc pentru pacienti. Desigur, conditia esentiala este sa fie aplicata corespunzator, de catre un personal medical avizat. Fizioterapia are numeroase beneficii asupra intregului organism, asupra tuturor aparatelor si sistemelor, atat prin folosirea agentilor fizici naturali cat si prin folosirea agentilor fizici artificiali, in special a curentilor electrici, in scop terapeutic. Sub termenul de ,,reumatism" se regasesc peste o suta de afectiuni in care durerea reprezinta simptomul dominant. Desi intr-o acceptiune larga a notiunii acestui termen, in care ,,reumatismul" devine aproape sinonim cu ,,suferinta articulara", este de precizat faptul ca exista si forme de reumatism nearticulare, acolo unde este tesut conjunctiv (muschi). Cert este ca, aproape pentru toate formele de reumatism, fie ele degenerative, infectioase sau articulare, tratamentul recuperator prin kinetoterapie, fizioterapie si masaj medical constituie o arma importanta in combaterea durerilor cat si in recuperarea afectiunii per ansamblu, desigur in functie de particularitatile existente.
Principalele beneficii ale tratamentului
Ameliorarea si chiar eliminarea durerilor reumatice
Cresterea mobilitatii la nivelul articulatiilor
Dezvoltarea progresiva a miscarilor complexe ale corpului
Combaterea contracturilor musculare determinate de pozitiile vicioase adoptate de catre pacient in prezenta durerii
Imbunatatirea fortei musculare
Stretching-ul musculaturii afectate
Incetinirea considerabila a proceselor degenerative si inflamatorii reumatismale
Prevenirea riscurilor pentru recidiva
Mentinerea unui bun tonus psihic
Proceduri de tratament efectuate
Procedura de kinetoterapie, avand la baza exercitiul fizic atent gradat si monitorizat pentru fiecare pacient in parte, poate ajuta mult in ceea ce priveste calmarea durerilor si intr-o oarecare masura si in ceea ce priveste recuperarea afectiunilor reumatismale degenerative (toate formele de artroze) si a afectiunilor reumatismale inflamatorii (poliartrita reumatoida, periartrita scapulo-humerala, spondilita anchilozanta, artrita psoriazica, lupusul eritematos sistemic, etc.) precum si prevenirea riscurilor pentru recidiva acestor suferinte. Prima masura, care permite calmarea durerilor in reumatismale este adoptarea unor pozitii antalgice, a anumitor posturari in functie de afectiunea existenta pana la atenuarea durerilor, cand se poate recurge la tratamentul complex de kinetoterapie, adaptat si individualizat fiecarui pacient. Kinetoterapia in suferintele reumatice, poate fi pasiva (efectuata pe bolnav) sau activa (efectuata de bolnav). In mod obisnuit este folosita o combinatie de tratamente pasive si active. Metodele pasive sunt foarte rar eficiente daca sunt folosite singure si de multe ori sunt necesare si componentele active, de tipul exercitiilor fizice.
Procedura de fizioterapie pune accent pe utilizarea electroterapiei antalgice, miorelaxante, decontracturante si antiiflamatorii prin formele de curent de joasa si de medie frecventa pentru calmarea durerilor, ameliorarea contracturilor musculare si combaterea inflamatilor. De asemenea se utilizeaza ultrasunete pe musculatura contractata si pe zonele intens dureroase, cat si termoterapie locala cu unde scurte, dar la valori termice mici. Laserul stimuleaza circulatia sanguina, intervine in cresterea metabolismului celular precum si in incetinirea proceselor degenerative articulare.
Procedura de masaj terapeutic, adaptat sensibilitatii pacientului, in scopul ameliorarii durerilor reumatismale, se refera la executarea unor manevre sedative (de relaxare), asupra musculaturii. In anumite situatii, este indicat deasemenea, masajul zonal aplicat asupra articulatiilor afectate. Aceste manevre au rolul de a combate contractura musculatura, care reprezinta o sursa de durere si de a intensifica circulatia si metabolismul la nivelul articulatiilor afectate.
Atat, masajul, cat si fizioterapia, aduc numeroase beneficii in reumatismul cu caracter degenerativ. Masajul este un pretios factor in actiunea de recuperare in reumatismul degenerativ. Masajul se adapteaza in functie de afectiune si in anumite cazuri, in functie de stadiul bolii. . Pe langa efectul antalgic, masajul este si miorelaxant, sau daca se doreste, tonifiant, in functie de manevrele utilizate. Masajul este si un bun remediu pentru osteoporoza, afectiune ce pandeste acesti bolnavi, constransi sa-si reduca activitatea fizica.
Clinica Medicala Ramed ofera consultatii de specialitate si dispune de aparatura de ultima generatie pentru electroterapie - din seria BTL-5000- si de personal calificat care sa va trateze, sa va ajute si sa va invete cum sa tineti sub control afectiunile reumatismale.
Pentru informatii si programari va asteptam la: 0727 671 041/ 0241 582 675
... See MoreSee Less

View on Facebook

TENDINITA LA UMAR

Tendinita este o afectiune a tendonului, ce poate aparea brusc, ca urmare a unui traumatism sau se poate instala in timp, fie din cauza unor modificari de tip metabolic la nivel local, fie din cauza suprasolicitarilor repetate la care este supus tendonul.
Tendinita la umar,cu afectarea tendoanelor muschilor rotatori, se intalneste cel mai adesea in cazul persoanelor care practica sportul (baschetul, tenisul, inotul, voleiul, etc), articulatia scapulo-claviculo-humerala fiind destul de solicitata in timpul antrenamentelor.
Odata cu trecerea timpului atat tendoanele cat si muschii isi pierd din elasticitate, astfel ca orice suprasolicitare efectuata in timpul unei activitati obisnuite sau a unui antrenament poate provoca inflamatii la nivelul acestora si dureri. De cele mai multe ori afectiunea este insotita de o durere profunda resimtita la nivelul umarului, cu limitarea grava a miscarilor in articulatia scapulo-hemerala, limitare datorata durerii ce apare in momentul in care este miscat bratul.Se manifesta de cele mai multe ori la nivelul muschilor rotatori externi si /sau la cel al tendonului bicepsului. La nivelul umarului, muschii rotatori externi (muschiul rotund mare, rotund mic si infrascapularul) pot fi iritati, umflati sau inflamati, fie prin miscari repetate care implica bratul, fie din cauza procesului de imbatranire.
Cauze
• Traumatisme repetate de natura sportiva sau profesionala (tendinita adductorilor la dansatorii profesionisti sau epicondilita care se manifesta la practicantii de tenis)
• Degenerarea tesuturilor – imbatranirea tesuturilor poate determina uzarea sau chiar ruperea fibrelor de colagen
• Diverse boli articulare inflamatorii – cum ar fi poliartrita reumatoida sau spondilita anchilozanta
Este insotita de durere, care se resimte atat la palpare cat si in stare de repaus. Netratata corect sau la timp afectiunea se poate transforma in ruptuta de tendon.
Tratament prin recuperare medicala(kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic)
Daca in timpul unei activitati obisnuite sau in cazul unui antrenament resimtiti brusc o durere ascutita localizata la nivelul umarului este foarte posibil sa fi suferit un traumatism al tendonului.
Recuperarea medicala vizeaza in principal:
• Diminuarea si eliminarea durerilor resimtite de pacient
• Cresterea mobilitatii articulatiei la nivelul umarului si a fortei musculare
• Prevenirea si combaterea inflamatiei locale
• Dezvoltarea tonusului musculaturii si a miscarilor complexe si dinamice la nivelul membrului superior
• Prevenirea aderentelor articulare
• Imbunatatirea circulatiei sangvine si a troficitatii locale
Pentru o recuperare cat mai buna este recomandat ca sedintele de kinetoterapie sa fie realizate in cabinetele specializate, sub indrumarea unui kinetoterapeut.
In prima faza elaborarea unui plan de exercitii de kinetoterapie are in vedere calmarea durerilor la nivelul umarului, prevenirea inflamatiilor si a hipotrofiei musculare. Mobilizarile realizate la limita suportabilitatii durerii le sunt de un mare ajutor pacientilor diagnosticati cu acest tip de afectiune, acestea diminuand durerile, in paralel cu marirea gradului de miscare in articulatie.
Pe langa kinetoterapie, programul de recuperare include si sedinte de fizioterapie, aceasta avand efecte benefice in calmarea durerilor si prevenirea inflamatiilor. Cu ajutorul curentilor de joasa frecventa, de medie frecventa, a curentilor interferentiali si a curentilor diadinamici pacientii resimt diverse efecte antalgice, antiinflamatorii, decontracturante, dar si vasculo-trofice.
Procedurile de laser terapie, ca si cele cu ultrasunete stimuleaza circulatia sangvina locala si secretia de lichid sinovial, cresc metabolismul celular si accelereaza procesul de vindecare.Masajul este si el destul de important in recuperarea medicala, el putand fi realizat inca din primele ore de la declansarea afectiunii.
Clinica Medicala Ramed ofera consultatii de specialitate si dispune de aparatura de ultima generatie, din seria BTL-5000, pentru electroterapie, laserterapie, magnetoterapie si termoterapie si de personal calificat care sa va trateze, sa va ajute si sa va invete cum sa va menajati, pentru a va bucura din nou de libertatea de miscare.
Pentru informatii si programari va asteptam la: 0727 671 041/ 0241 582 675
... See MoreSee Less

View on Facebook

Fizioterapia, tratarea durerii si recuperarea deficitelor functionale

Succesiunea rapida cu care se desfasoara evenimentele din viata noastra, indiferent de aspectul lor, profesional sau familial, presupune expunerea la diferite pericole, soldate cu incidente sau accidente.Orice incident, oricat de minor ar fi, sau orice accident va fi urmat inevitabil de diferite grade de disfunctionalitate. Este ceea ce specialistii din domeniu traduc prin notiuni precum incapacitate, infirmitate sau handicap. Acestea vor beneficia de proceduri ale medicinei fizice (fizioterapie) si de recuperare medicala, deoarece disfunctionalitatea trebuie diminuata sau chiar recuperata complet.
Denumirea specialitatii de medicina fizica (fizioterapie) si recuperare medicala a cunoscut de-a lungul timpului mai multe schimbari, numindu-se balneoclimatologie, balneofizioterapie, iar in final, medicina fizica si recuperare medicala. Indiferent de numele purtat, specialistii domeniului sunt asistenti medicali, fiziokineto si kinetoterapeuti, alaturi de medicii care au specialitatea de medicina fizica si recuperare medicala.
Scopurile urmarite de specialistii in medicina fizica si recuperare medicala sunt:
tratarea sindromului algic (a durerii); recuperarea deficitelor functionale (incapacitate de munca, infirmitate si handicap). De programele de fizioterapie si recuperare medicala vor beneficia copiii, adolescentii si tinerii, adultii, femeile gravide sau dupa ce au nascut, persoanele de varsta a treia, dar si sportivii de performanta.
Modalitatile terapeutice ale specialitatii de medicina fizica si recuperare medicala sunt reprezentate de laserterapia de joasa putere, de curentii terapeutici (galvanic si galvanoionizarea), curentii diadinamici, Trabert, TENS, interferential, undele scurte, ultrasunetele terapeutice, magnetodiafluxul. Acestora li se adauga atat programele de kinetoterapie sau gimnastica medicala, cat si masajul terapeutic. Efectele aplicarii lor au fost vizibile in timp relativ scurt.
Suferintele care beneficiaza de aceasta specialitate medicala sunt multiple:
Criza de spondiloza cervicala cu nevralgie Arnold si sindrom vertiginos; durerile de spate care definesc criza de lumbago; criza de lombosciatica ce tradeaza o discopatie vertebrala de faza III, numita si hernie de disc; durerile de solduri sau genunchi instalate dupa mult timp de stat in picioare sau deplasari pe distante mai mari; durerile la nivelul degetelor mainilor sau calcaielor aparute dimineata; durerile de umeri care tradeaza o periartrita scapulohumerala; osteoporoza si durerile articulare ale bolii numita artroza; scoliozele, cifozele si alte atitudini vicioase ale coloanei vertebrale si centurilor; piciorul plat, hallux valgus.
Persoanele in varsta pot prezenta sechele dupa un accident vascular cerebral, altele dupa un infarct miocardic acut, by-pass coronarian sau insuficienta cardio-respiratorie. Toate aceste situatii nedorite beneficiaza de programe de recuperare medicala. Tulburarile de circulatie periferica de la nivelul membrelor, traduse prin edeme ale gambelor, racirea extremitatilor in cazul arteriopatiilor sau varicele beneficiaza, de asemenea, de proceduri de fizioterapie si recuperare medicala adecvate. Exista programe de gimnastica medicala recomandate in vederea prevenirii si tratarii obezitatii, a redresarii hipotoniilor musculare cauzate de sarcina.
Clinica Medicala Ramed ofera consultatii de specialitate si dispune de aparatura de ultima generatie, din seria BTL-5000, pentru electroterapie, laserterapie, magnetoterapie si termoterapie si de personal calificat care sa va trateze, sa va ajute si sa va invete cum sa va menajati, pentru a va bucura din nou de libertatea de miscare.
... See MoreSee Less

View on Facebook