Raport de evaluare medicala a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale in contextul dispunerii, prelungirii, înlocuirii sau ridicării măsurii de ocrotire (tutelă specială, consiliere judiciară)

Evaluarea medicală a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale în contextul dispunerii, prelungirii, înlocuirii sau ridicării măsurii de ocrotire se poate face în cadrul sistemului de sănătate public sau privat.

Obiectivele evaluării medicale a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale în contextul dispunerii, prelungirii, înlocuirii sau ridicării măsurii de ocrotire sunt:

a) stabilirea abilităţii persoanei evaluate de a lua decizii informate, atât simple, cât şi complexe;

b) aprecierea gradului de autonomie şi capacitatea sa de a se îngriji;

c) estimarea nevoii de sprijin în luarea deciziei, exprimarea voinţei, precum şi la încheierea actelor juridice, în acord cu prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, cu modificările şi completările ulterioare;

d) stabilirea elementelor prognostice privind nevoia de monitorizare medicală, necesitatea asistenţei juridice, psihologice sau de altă natură.

Raportul medical de evaluare se face de catre medicului psihiatru si va contine:

Since its founding we become an integral part of the city, advancing our mission of providing access to compassionate care to our communities. Today patients find care that combines world-class medicine with compassion.

În redactarea raportului de evaluare medicală se vor avea în vedere următoarele

a) întocmirea raportului de evaluare medicală se face de către medicul din specialitatea psihiatrie sau psihiatrie pediatrică, în urma unei documentări continue de minimum 4 ore, împărţite pe mai multe zile, precum şi a unor întâlniri pentru consultaţie şi evaluare. Durata timpului total de documentare va fi menţionată în raportul final, medicul specialist având posibilitatea de a analiza orice alte documente relevante pentru soluţionarea cererii instanţei;

b) la raportul de evaluare medicală pot fi ataşate orice alte documente relevante pentru soluţionarea cererii instanţei, în original sau copie legalizată conform cu originalul sau în format electronic cu semnătură digitală, respectiv alte documente în format video-audio, după caz;

c) în cazuri specifice, în care pacientul nu are niciun istoric medical şi psihiatric documentat, redactarea raportului de evaluare medicală va conţine recomandarea monitorizării periodice pe durata a minimum 90 de zile calendaristice şi în cuantum total de minimum 3 – 4 ore (consultaţii, alte evaluări clinice sau paraclinice), cu documentare sistematică, pentru clarificare diagnostică şi terapeutică.

Clinica Ramed

  • Pentru mai multe informatii sunati la - (0727)671041 / (0241)582675

    Sau prin completarea formularului de contact de aici

  • Contact